Actualiteit & Geschiedenis

Grondstoffenjagers


Zonder brandstof vallen auto's stil: dat weet u, dat weet ik, dat weet het kleinste kind. Maar hebt u zich al eens afgevraagd hoe het leven zonder grondstoffen zou zijn? Dan is het gewoon finito met auto's! Neem een grondstof zoals koper. Er zit verdorie anderhalve kilometer koperdraad in een gemiddelde voiture! En daar moeten wij allemaal in Afrika naar op zoek.

Dit wordt een ongemakkelijk verhaal over een economie die geen ontwikkeling brengt maar parasiteert – op arbeid, op natuur, op het Zuiden. Over de ranking van Ernst&Young die zelfbeschikking over grondstoffen 'het grootste risico voor de mijnbusiness' noemt. Over een soort kolonialisme waarvan u dacht dat het niet meer bestond.

Raf Custers kruipt door het stof in Laayoun, trapt op zere tenen in Kivu, en ziet een van 's werelds grootste mijnreuzen stroom aftappen in Zuid-Afrika. Met Grondstoffenjagers levert hij een staaltje onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank af. Het boek is in 2013 gepubliceerd. Dan is de auteur een jaar lang voor nieuw aanvullend onderzoek naar Zuid-Amerika getrokken. Een overschot van verhalen dus, uit de eerste hand.

 

Begeleiding

Raf Custers, auteur “Grondstoffenjagers”

Locatie

Elcker-Ik (Grote Zaal)


Er zijn momenteel geen cursussen Grondstoffenjagers gepland.
Terug naar overzicht